Fotolyse
De apparaten van LungProof werken op basis van fotolyse. Fotolyse is vooral bekend als onderdeel van fotosynthese. Bij fotolyse wordt water onder invloed van licht opgesplitst tot protonen, elektronen en zuurstof. Daarnaast leidt fotolyse tot de aanmaak van hydroxyl.
Hydroxyl komt ook voor in de onderste laag van onze atmosfeer, vooral in de tropen. Daar zorgt het hydroxyl voor de afbraak van vervuiling in de lucht en gaat het broeikasgassen tegen. Niet voor niets wordt hydroxyl wel het ‘wasmiddel van de tropen genoemd’. Het reageert op bacteriën, virussen en schimmels, die allemaal koolstof bevatten. De reactie zet de vervuilers om tot onschadelijk stoffen als koolstofdioxide en water.
Clustering
De lucht zit vol kleine deeltjes. Vooral binnenlucht. Door de kleinste deeltjes een elektrische lading te geven worden ze tot elkaar aangetrokken en vormen ze clusters. De microscopisch kleine deeltjes, die door hun aantal veel ongezonder zijn dan de clusters, wordt zo enorm verminderd. We spreken dan van ‘geactiveerde’ lucht, die zelf bijdraagt aan de zuivering. Ook oppervlakken bevatten door dit proces minder bacteriën.
Complex en simpel
Het principe achter de apparatuur van LungProof klinkt complex, maar het resultaat is simpel. Eigenlijk benoemen we het daarom gewoon liever als een oplossing om onzuiverheden in de lucht onschadelijk te maken. Wel zo makkelijk. We zijn enorm trots op onze apparaten, omdat ze simpele, maar grote verschillen maken. En omdat onze apparaten niets meer doen dan het starten van een natuurlijk proces.